Defne Yaprağı
Defne Yaprağı ve Türkiye
Defne yaprağı Türkiye’de yaklaşık 150 bin hektar alanda defne ağacı vardır. Hatay, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin ormanları önemli üretim merkezleridir. Defnenin dünyada yüzde 90’ı ülkemizde yetişiyir. Bu bizim açımızdan dünyada tekel olmak anlamına gelir. 1 milyon kişi defne işinde istihdam edilir. Defne üretiminin sosyal anlamda halka katkısı da yadsınamaz. 2019 yılında 12 bin 900 ton civarında kuru defne ihracatı yapılması planlanmaktadır.
Defne Yaprağı Nedir?
Defne yaprağı Akdeniz defne ağaçkarının yapraklarının toplanması ile elde edilir. Defne, Akdeniz bitki örtüsünün simgesi olan ağaçlardan biridir. Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir.
Defne, her zaman yeşil bir ağaçtır. Yazın ve kışın yaprağını dökmez. Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu hoştur.Defne ağacı 6-18 m yüksekliğinde, yuvarlak tepeli ve sık dallı bir ağaç veya ağaçtır. Defne ağacının kullanılan kısmı yaprak ve meyveleridir.
Defne Akdeniz bölgesi için çok önemli bir tarım ürünüdür. Şifa ve gurme anlamında dünyadaki en kaliteli defne yaprakları ülkemizde Toroslarda yetişen defne ağaçlarında elde edilir. Milli bir ürün sayılacak kadar değerli bir üründür. Türkiye’den sonra en çok defne yetişen Kaliforniya’da Türkiye defnesinin kalite olarak üstünlüğü kabul edişmiştir.
Defnenin yıllık üretimi yılda 15 bin tondur, bunun yaklaşık %80’ı Türkiye’den kaynaklanır bu üretimden 45 milyon dolar gelir elde edilmektedir.
Aynı zamanda botanik isimleri olan Har, Nehtel, Tehnel, Laurus Nobilis, Laurel, Laurier, Laurel Bay Leaves olarak da bilinir.
Defne Yaprağı Kullanımı
Defne yaprağı gıda sektöründe baharat olarak kullanılır. Defne yaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır. Yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır.
Defne çay ve natürel ilaç yapımında da kullanılır. Yaprakları uçucu yağ yönünden zengindir. Defne meyvelerinde de uçucu yağ ve diğer yağlar, acı maddeler bulunur. Meyveleri midevî ve sinir ağrılarına karşı kullanılır. Meyve yapraklarından elde edilen yağ cildi tahriş edici merhemlerin içine konur. Aynı maksat için veteriner hekimlikte de, bundan başka sabun ve şampuanlara koku vermek için de kullanılır.
Defne Yaprağı Faydaları
Göz sağlığının korunması için kritik bir önemi olan A vitamini bakımından oldukça zengin olan defne yaprağı, pek çok göz sorunundan korunmak ve göz hastalıklarına yakalanma riskini düşürmek için kullanılabilir.
Defne yaprağı özünün yaraları iyileştirici etkisi üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, bu yaprakta bulunan bazı bileşenlerin antimikrobiyal yapısıyla yaraları temizlediği ve yaraların iyileşme süresini belirli oranda hızlandırdığı sonuçları elde edilmiş.
2009 yılında bilimsel bir dergi olan “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition”da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, 30 gün boyunca düzenli olarak 1 g – 3 g arası defne yaprağı tüketen tip 2 diyabet hastalarının kolesterol ve trigliserid seviyelerinde düşme tespit edilmiş. Defne yağı, ciltte herhangi bir tahrişe yol açmayan, oldukça etkili bir sinek/böcek kovucudur.
Defne Yaprağı Besin Değeri
Defne 100 gram (yaklaşık 50 çay kaşığı); 6185 IU A vitamini, 46.5 mg C vitamini, 0.4 mg riboflavin, 180 mcg folat, 2 mg niasin, 834 gram kalsiyum, 43 mg demir, 120 mg magnezyum, 113 mg fosfor, 529 mg potasyum, 3.7 mg bakır, 0.4 mg bakır, 8.2 mg manganez ve 2.8 mcg selenyum içerir.
Sipariş Şartları:
- Minimum Sipariş Talebiniz 5 KG olmalıdır.
- 5 KG altı miktarlarda paketlerimiz ve kargo gönderimi hizmetimiz bulunmamaktadır.