+90 324 676 45 75 info@kadioglubaharat.com

Menu

PASTIRMA ÇEMENi

4 Kuşaktır Geleneksel Kayseri Pastırma Çemeni

Pastırma Çemeni 4 Kuşaktır bizim işimiz!

Türkiye’nin ilk Pastırma Çemeni Üreticisi olarak Paranı Kaybet ama İtibarını Kaybetme felsefinden yola çıkmış olan Kadıoğlu Baharat ailesi olarak En Saf, En Doğal, ve En Kaliteli baharatları kullanarak ürettiğimiz Pastırma Çemeni Karışımlarımızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Dünya Mutfağına kazandırmış olduğumuz eşsiz lezzetlerden biri olan Pastırma’nın ne kadar kıymetli bir gıda ürünü olduğunun ve Pastırma Üretiminin ne kadar zahmetli olduğunun son derece farkındayız! Bu bilinçle kalitemizden kesinlikle ve kesinlikle ödün vermedik!

Pastırma Üretimi ve Pastırma Çemeni Uygulaması

  1.  Söküm
    • Pastırmalık etler, büyük kitleler halinde kemiklerinden ayrılıyor.
  2. Açım
    • Etler fascia, ligament, lenf yumruları, fazla yağlar, sinirler ve büyük damarlardan arındırılıp şekil veriliyor.
  1. Tuzlama
    • Orta büyüklükteki ve yüzde 1-3 oranında nitrat ya da nitritli kürleme tuzu kullanılıyor. Pastırmalık et parçaları tekne içinde ya da masa üzerinde bulunan bol miktardaki tuza iyice yedirilip istifleniyor.
  2. Tuzlama (Çevirme, Döndürme)
    • İlk tuzlamadan sonra en üstteki et en alta, en alttaki et en üste, bıçak yarası ise alt tarafına gelecek şekilde yeniden istifleniyor. Tuzlamada tuz oranı çok önemli. Kullanılacak toplam tuz miktarı, et ağırlığının yüzde 8-10’u kadar olmalı.
  3. İkinci Tuzlama
    • İkinci tuzlamadan sonra akarsu altında, tekneler içinde ya da otomatik yıkama makinelerinde yıkanıyor.
  1. Kurutma (Sergileme)
    • Bu işlem yapay ve doğal koşullarda yapılıyor. Yapay kurutmada klimalı odalar kullanılıyor. Oda sıcaklığı 24-27 derecede, rutubet yüzde 55-60, hava akımının 15-30 m/dakika ve hava değişim hızının 75-100 devir/saat arasında olması gerekiyor. Doğal olarak havanın sıcak olmadığı, rüzgârlı ve güneşli günlerde yapılıyor. Ortalama 3-15 gün arasında kuruyor. Etler yerden 2 metre yüksekte ve 1 metre aralıkta birbirlerine değmeden asılıyor.
  2. Baskı
    • Otomatik baskı makineleri veya mekanik yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Baskı yapılan etler bütün yüzeyini kaplayacak şekilde kapatılıyor. Amaç, etlerin su kaybetmesini sağlamak.
  3. Kurutma (Terleme, Ağarma)
    • Kalın pastırmalık etler için uygulanıyor. Kurutma süresi yaklaşık 10 gün. Amaç yüzey yağlarının erimesi ve etin beyaz bir renk almasını sağlamak. Kurutulan etlerin su oranı yüzde 34’ün altında olmalı.
  4. Baskı (Sıcak Denkleme)
    • İkinci defa kurutulan etler 4-5 saat birinci baskılamada olduğu gibi baskıya alınıyor.
  1. Çemende Bekletme ve Çemenleme
    • Çemenleme; pastırmaya özel bir görünüm, lezzet, aroma ve mikroorganizmaların gelişmelerini engelleyen soslama işlemi.
  2. Çemenle sıvazlama
    • Etler çemen hamurunun içinde 12-36 saat bekletiliyor. Daha sonra, çıkarılan etlerin her tarafı homojen olarak ve kalınlığı 4 mm’yi geçmeyecek şekilde çemenle sıvazlanıyor.
  3. Çemen sosu
    • Genel olarak çemen sosu; çeşitli oranlarda buy otu tohumu unu, sarımsak ve kırmızı biberin su ile macun haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Kullanılan tüm bu malzemeler taze olmalı.

Pastrıma Çemeni ile Pastrıma Yapımının Faydaları

  • Pastırma çemeni örtücü ve koruyucu olarak dıştan bakteri ve diğer haşerelere karşı koruması
  • Pastırmanın gereğinden fazla kurumasının önlenmesi
  • Bileşiminde yüksek oranda bulunan sarımsağın bakterisit etkisinin olması
  • Pastırmanın hava ile temas etmesini önleyerek, bozulmasını, kokmasını veya küflenmesini geciktirmek
  • Pastırmanın lezzetini artırmak
  • Kırmızı biberin renginden dolayı pastırmaya kendine has rengini kazandırmak amacıyla yapılır.

Pastırma Çemeni Karışımlarının Pastırma Kalitesine Ektisi

Pastırma çemeni ile ilgili olarak bu linkte  Tübitak Destekli yapılmış olan araştırma notlarında  Çeşitli Pastırma Çemeni Karışımlarının Pastırma Kalitesine Etkisi kullanılan baharatların ve karışımların kalitesinin pastırma ürünü üzerindeki etkisini Türkçe ve İnglizce olarak okuyabilir, pastırma üretiminde kullanılan baharatların saflığının, hijyenliğinin ve kalitesinin pastırmanın yapımında, tadında ve dayanıklılığında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görebilirsiniz!

 

pastırma çemeni

Pastırma Çemeni Kraft Ambalaj

Pastırma Çemeni için Arayın

Pastırma Çemeni Toptan Baharat

Baharat

Baharatta, Türkiye Baharat sektöründe, Kadıoğlu Baharat A.Ş. olarak amacımız, tüm müşterilerimize sağlıklı ve hijyenik şartlarda, geleneksel aroma ve tadı kaybetmeden, günümüzün modern teknolojisi ve yılların tecrübesi ile kaliteli baharat ürünleri sunmaktır.