ZERDEÇAL
Zerdeçal Tüketimi ve Türkiye’deki Genel Durumu
ZERDEÇAL baharat olarak geniş kapsamda besinlere hem lezzet hem de renk katan bir baharattır. Özellikle son yıllarda insan sağlığı açısında sağladığı iddia edilen yararlar bu ürünümüze olan talebi ciddi anlamda artırmıştır. İçerdiği bileşikleriyle bilimsel araştırmalara konu olan ve hakkında 10 binden fazla makale yazılan bu ürün, uzmanlar tarafından hastalıklara karşı doğal bir zırh olarak tanımlanıyor. Hücreleri kansere karşı güçlendirdiği yönünde çalışmalar var. Hindistan başta olmak üzere Çin, Tayvan, Japonya, Tayland, Burma, Endonezya ve Afrika’da tarımı yapılıyor. Anavatanı ise Güney Asya. Geçtiğimiz yıllarda 20 ton olan Türkiye’deki yıllık ortalama zerdeçal satışı, 2018’in son çeyreğinde 26 tona ulaşmıştır.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi BlTEM’den (Fitoterape Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi) aldığımız bilgilere göre, zerdeçalın tıbbi kullanım geçmişi dört bin yılı buluyor. Bu bitki Ayurvedik ve Çin tıbbında sindirim sistemi, karaciğer problemleri, cilt hastalıkları ve yaraların iyileştirilmesinde anti-enflamatuvar olarak kullanılıyor. Bazı hastalıklar konusunda hem koruyucu hem de iyileştirici etkisi olduğu iddia ediliyor.
Antienflamatuar içiriğiyle kansere karşı korur. Midede şişkinlik ve hazımsızlık tedavisinde kullanılıyor. Sedef hastalığında ağız yoluyla ve cilt üzerine sürülerek kullanıyor. Kanser hücrelerini öldürür ve gelişimlerini önler. Bunu içeriğindeki kurkuminoid bileşikleriyle yapar. Ayrıca kurkumin, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi hafifletmede etkili. Kalp sağlığını destekler ve diyabet riskini azaltır. Antioksidan özelliğinden dolayı serbest radikallere karşı savaşmada önemli rolü var.
Zerdeçal Üretimi
Zerdecal talepleriniz için HACIPP ve ISO 22000 onaylı, her siparişte taze öğütülen, saf, yoğun aromalı, hijyenik zerdeçal ürünleri sunmaktayız. En kaliteli zerdeçal ürünlerini ithal getirmekle beraber yerli üretimi de teşvik etmekteyiz.
Zerdeçal Bitkisindeki Antioksidan Özellikler, Vitamin ve Mineraller
Zerdeçal toz halinde satılan A vitamini, E vitamini, β-karoten, C vitamini, tiaminklorür (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), nikotinik asit (B3 vitamini),pridoksin klorür (B6 vitamini) ve folik asit (B9 vitamini) vitaminleri ileindirgenmiş glutatyon (GSH) ve yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Toplam fenolik ve flavonoit miktarları ise spektrofotometrik olarak ölçüldü. Ekstraktın serbest radikal temizleme etkisi de 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil(DPPH) kullanılarak belirlendi ve sonuçları standart antioksidanlığı bilinen bütilhidroksitoluen (BHT) ile karşılaştırıldı. Toz haline getirilmiş(Curcuma longa L.) bitkisinin A, E, β-karoten, C vitamini, B1, B2, B3, B6 ve B9vitaminleri ile GSH ve GSSG miktarları sırası ile 10,79±1,09 g/g; 14,88±6,80g/g; 30,89±3,23 g/g; 46,93±3,68 g/g; 28,81±2,52 g/g; 0,73±0,09 g/g;17,92±2,12 g/g; 5,40±0,95 g/g; 33,07±0,20 g/g; 73,45±11,31 g/g ve287,10±36,99 g/g olduğu gözlendi.
Örneklerdeki toplam fenolik miktarı 187,02±5,22 (mg/g gallik asit eşdeğeri), toplam flavonoit miktarı ise 169,66±3,27 (mg/g kuersetin eşdeğeri) olarak belirlendi. Serbest radikal temizleme etkisi ise 85,32 ± 2,95 (%) olarak belirlendi, fakat BHT’ye kıyaslaanlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Sonuç olarak elde edilen bulgulardan (Curcuma longa L.) bitkisinin, A, E, C vitamini, Glutatyon (GSH, GSSG), B1, B3 ve B9 vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olduğu ve içerdiğizengin fenolik ve flavonoit miktarları dikkate alındığında oldukça güçlü bir antioksidan bitki olduğu söylenebilir.
Sipariş Şartları:
- Minimum Sipariş Talebiniz 5 KG olmalıdır.
- 5 KG altı miktarlarda paketlerimiz ve kargo gönderimi hizmetimiz bulunmamaktadır.