+90 324 676 45 75 info@kadioglubaharat.com

Menu

Tarçın

Tropik tarçın çeşitlerimiz Seylan ve Kasia

Tarçın Baharat

TARÇIN

Tarçın Nedir:

Tarçın baharatı esasen ağacının kurutulmuş kabuklarıdır. “Cinnamomum” cinsinden birkaç ağaç türünün iç kabuklarından elde edilen bir baharattır. Ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk formu elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Bu baharat ağırlıklı olarak çok çeşitli mutfaklarda, tatlı ve tuzlu yemeklerde, kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık ürünlerde, çay ve geleneksel yiyeceklerde aromatik bir çeşni ve lezzet verici katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

Ticari olarak sadece birkaç Cinnamomum türü yetiştirilmektedir. Cinnamomum verum bazen “Seylan yani gerçek formu” olarak kabul edilir, ancak uluslararası ticarette çoğu zaman “Cassia” olarak da adlandırılan benzer fakat farklı bir türden elde edilen formu kullanılır. 2016 yılında, Endonezya ve Çin dünya arzının % 75’ini üretmiştir.

Antik çağlardan bu yana bilinen bu baharat,  antik milletler arasında o kadar büyük bir ilgiye layık görüldü ki, krallara ve tanrılara bile uygun bir armağan olarak kabul edildi. Apollon tapınağında Seylan cinsinin kalıntıları olduğu arkeolojik kazılarda kaydedilmiştir. Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş, Myanmar ve Tropik Afrika ülkelerine özgü bir üründür.

Tarçın Çeşitleri:

En çok kullanılan çeşitleri Ceylon, Cassia, Saigon, Korintje. Bu 4 çeşit tarçın ağaçlarından elde edilen baharatlar birbirinden farklı özellikler gösterir.

Seylan Tarçın :

Seylan Tarçın

Seylan tarçın gerçek tarçın olarak bilinir. Tat, aroması ve lezzet değerleri çok yüksektir. Kokusu kasia cinsine göre daha hafiftir. Aroması doğal ve değerlidir. Renk daha soluk ve tek katman yerine, ince, kolay kırılan ve çoklu katmanlardan oluşan bir kabuk yapısı vardır. Dünyadaki en pahalı baharatlardan bir tanesidir. İnsan sağlığı içinde son derece faydalıdır. Seylan tarçın diğer çeşitlerde bulunan ve aşırı kullanımda toksik etki yapan coumarin maddesi içermez.

Kasia Tarçın :

Kasia Seylan’a göre daha koyu renkli, içlere doğru kıvrım gösteren tek ve çok sert bir katmandan oluşur. Türkiye’de en çok kasia cinsi kullanılır. Kokusu Seylan cinsine benzesede tat olarak Seylan cinsinden geride kalır. Fito-farmasötik sağlık faydaları sağlayan aktif maddeler daha fazladır.

Tarçın Faydaları:

İştah açıcı, bulantıyı giderici, ishali kesici, barsak gazlarını giderici özellikleri vardır. Mikrop öldürücü etkisinden dolayı besin zehirlenmelerine karşı koruyucu özelliği vardır. Sinirler için faydalı olduğu bilinmektedir. Bayanlarda kısa süren reglerin düzene girmesinde, regl dışı kanamalarda, kan kusmalarda kullanılmaktadır. Kabız, gaz söktürücü ve antiseptik etkisi vardır.

1 çay kaşığı baharat bir bardak suya konup, 10 dakika beklettikten sonra süzülüp içileceği gibi boza, salep, sütlaç gibi içeceklerle de alınabilir. Şeker hastalığına karşı yemeklere eklenmesi, kandaki şeker düzeyini belirgin şekilde düşürür. Çaya atılan bir kabuğu bile, şeker hastalarının ensülin değerlerini iyileştirebilir.

Tarçın Besin Değerleri ve Bileşimi:

1 çay kaşığı öğütülmüş 1.7 gr gelir.
İçinde; 6 calori, 78 mg protein, 37 mg yağ, 27.2 mg kalsiyum, 1357 mg karbonhidrat, 0.8 mg fosfor, 2.4 meg thiamine, 3.6 meg ribofilavin ve 4 units Vitamin A bulundurur. Sabit yağ, tanin aldehidi, tarin, nişasta, müsilaj, kalsiyum oksalat içerir. Daha fazla bilgi için tıklayın !

Sipariş Şartları:

  • Minimum Sipariş Talebiniz 5 KG olmalıdır.
  • 5 KG altı miktarlarda paketlerimiz ve kargo gönderimi hizmetimiz bulunmamaktadır.

Tarçın Talepleriniz için Arayın


Baharat

Baharatta, Türkiye Baharat sektöründe, Kadıoğlu Baharat A.Ş. olarak amacımız, tüm müşterilerimize sağlıklı ve hijyenik şartlarda, geleneksel aroma ve tadı kaybetmeden, günümüzün modern teknolojisi ve yılların tecrübesi ile kaliteli baharat ürünleri sunmaktır.